Mini charlotte z musami: truskawkowym i waniliowym

Mini charlotte z musami: truskawkowym i waniliowym

Mini charlotte to jeden z najbardziej popularnych deserów, który można spotkać na wielu stołach. Jest to szczególnie lubiany przez dzieci, ponieważ jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Mini charlotte składa się z warstw biszkoptu, kremu i owoców. Można go przygotować z różnymi rodzajami owoców, ale najpopularniejsze są te z truskawkami i wanilią.

Przygotowanie mini charlotte

Aby przygotować mini charlotte, należy najpierw ubić białka ze szczyptą soli do sztywnej piany. Następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kiedy biszkopt jest już upieczony, można przystąpić do przygotowania kremu. Do misy miksera wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę. Krem powinien być gładki i puszysty.

Składanie mini charlotte

Na dno foremek do mini charlotte układamy biszkopt, a następnie na nim rozsmarowujemy połowę kremu. Na krem układamy truskawki lub inne owoce wedle uznania. Na owoce wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Całość posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Mini charlotte z musami truskawkowymi i waniliowymi gotowe! Deser ten można podawać na ciepło lub na zimno, a także ozdobić bitą śmietaną lub listkami mięty. Smacznego!