Sernik z musem z agrestu

Sernik z musem z agrestu – idealny na letnie dni

Sernik z musem z agrestu to idealne ciasto na letnie dni. Jest lekkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Sernik z musem z agrestu można podawać na deser lub jako smaczną przekąskę.

Do przygotowania sernika potrzebujemy: 500 g twarogu, 2 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki masła oraz 1 szklankę musu z agrestu. Najpierw należy ubić twaróg z cukrem i mlekiem. Następnie dodajemy budyń waniliowy i masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.

Mus z agrestu – prosta i szybka dekoracja

Mus z agrestu to idealna dekoracja sernika. Przygotowanie go jest bardzo proste i szybkie. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 kg agrestu, 1/2 szklanki cukru oraz 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Agrest myjemy i odcinamy końcówki. Następnie wrzucamy go do garnka razem ze skrobią kukurydzianą i cukrem. Całość gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, aż owoce się rozpadną.

Gotowy mus można przełożyć na sernik lub po prostu podawać go obok niego. Mus z agrestu można także wykorzystać jako dodatek do lodów lub innych deserów.

Sernik z musem z agrestu – smaczne połączenie

Sernik z musem z agrestu to doskonałe połączenie smakowe. Lekki twaróg świetnie komponuje się ze słodkim musem z owoców leśnych. Dodatkowo całość prezentuje się bardzo apetycznie, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie każdego spotkania rodzinnego lub imprezy okolicznościowej.

Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę smacznego i oryginalnego, sernik z musem z agrestu będzie idealnym rozwiązaniem! Wypróbuj ten przepis już dziś i ciesz się pyszną letnią przekąską!