Sernik z piernikiem

Sernik z piernikiem – idealny na święta

Sernik z piernikiem to idealny deser na świąteczny stół. Jego smak jest niezwykle aromatyczny i wyjątkowy. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyci każdego. Sernik z piernikiem można przygotować na różne sposoby, dzięki czemu każdy może go dopasować do swoich upodobań.

Do przygotowania sernika z piernikiem potrzebujemy: 500 g mielonego piernika, 250 g masła, 250 g cukru pudru, 4 jajka, 500 g twarogu, 2 łyżki mąki pszennej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Piernik należy rozdrobnić i połączyć z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajka i mieszamy całość. Do masy dodajemy twaróg, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy.

Jak upiec sernik z piernikiem?

Przygotowaną masę należy wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik powinien być lekko brązowy i chrupiący. Po ostygnięciu można go polać polewą czekoladową lub udekorować owocami.

Sernik z piernikiem to idealny deser na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Jego smak jest niezwykle aromatyczny i wyjątkowy, a przygotowanie bardzo proste. Wypróbuj ten przepis i podaruj swojej rodzinie pyszny deser!

Inne wariacje sernika z piernikiem

Jeśli chcesz urozmaicić swój sernik z piernikiem, możesz dodać do niego inne składniki. Na przykład możesz dodać starte jabłka lub gruszki, kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową albo rodzynki lub suszone morele. Możesz też dodać ulubione bakalie lub orzechy.

Jeśli chcesz urobić coś naprawdę wyjątkowego, spróbuj połaczyć sernik z piernikiem ze słodkim musem malinowym lub truskawkowym albo polewaj go gorace czekoladzie. Tak przygotowany deser bardzo szybko zniknie ze stołu!