Bułki z mąki gryczanej i żurawiną

Bułki z mąki gryczanej i żurawiną – idealny pomysł na śniadanie

Jeśli szukasz nowego, smacznego i zdrowego pomysłu na śniadanie, to bułki z mąki gryczanej i żurawiną są idealnym rozwiązaniem. Mąka gryczana jest bogata w białko, witaminy i minerały, a także ma niski indeks glikemiczny. Dodanie do niej żurawiny daje bułkom słodki smak oraz dodatkowo wzbogaca je o witaminy i składniki odżywcze.

Bułki z mąki gryczanej i żurawiną są proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć składniki suche, dodać mleko i masło, a następnie wyrobić ciasto. Po upieczeniu bułek można je posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Są one doskonałym pomysłem na śniadanie lub deser.

Korzyści zdrowotne związane z jedzeniem bułek z mąki gryczanej i żurawiną

Mąka gryczana jest bogata w białko, witaminy B1, B3, B6 oraz magnez. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że poziom cukru we krwi po spożyciu produktów z tej mąki bardzo powoli się podnosi. Dzięki temu produkty z mąki gryczanej są polecane osobom chorym na cukrzycę.

Żurawina jest również bogata w witaminy i minerały. Zawiera duże ilości witamin C i K oraz potasu. Ponadto jest ona naturalnym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Spożywanie produktów z dodatkiem żurawiny może również pomóc w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit.

Jak przygotować bułki z mąki gryczanej i żurawiną?

Przygotowanie bułek z mąki gryczanej i żurawinami jest bardzo proste. Do miseczki należy wsypać 1 szklanki maki gryczanej, 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego, 1/4 szklanki suszonego drobno posiekanego owocu (np. śliwek lub moreli), 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/4 łyżeczki soli. Nastepnie do tych skladników nalezy dodać 1/4 szklanki letniego mleka oraz 2-3 łyżeczek masla roslinnego.

Wszystkie skladniki nalezy dokladnie ze sobac połaczyc i uformować ciasto. Nastepnie trzeba je rozwałkować na grubosc okolo 0,5 cm i wykrawac kształty bulek (mozesz uzyc foremek lub po prostu noza). Buletka nalezy ulozyc na blasze do pieczenia wyposazonej papierem do pieczenia i piec okolo 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe buletka mozesz polac syropem klonowym lub posypac cukrem pudrem.