Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /usr/home/cochgen/domains/maszprzepis.pl/public_html/wp-content/themes/mts_science/includes/dynamic-css.php on line 807 Bułki z mąki teff i jabłkami - Masz Przepis

Bułki z mąki teff i jabłkami

Bułki z mąki teff i jabłkami – smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie

Jeśli szukasz nowego, smacznego i zdrowego pomysłu na śniadanie, to bułki z mąki teff i jabłkami są idealnym rozwiązaniem. Mąka teff jest bogata w białko, witaminy i minerały, a także ma niski indeks glikemiczny. Dodanie do niej jabłek sprawia, że bułki są jeszcze bardziej pożywne.

Bułki z mąki teff i jabłkami są proste w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki, uformować bułeczki i upiec je w piekarniku. Można je podawać same lub z dodatkami, takimi jak masło orzechowe lub syrop klonowy. Są one również doskonałym dodatkiem do sałatek lub kanapek.

Korzyści zdrowotne związane z jedzeniem bułek z mąki teff i jabłek

Mąka teff jest bogata w białko, witaminy B1, B6 i E oraz minerały, takie jak magnez, fosfor, potas i cynk. Jest ona również źródłem błonnika pokarmowego oraz ma niski indeks glikemiczny. Jabłka są bogate w witaminę C oraz błonnik pokarmowy. Po połączeniu tych dwóch składników powstaje produkt o wysokich walorach odżywczych.

Jedzenie bułek z mąki teff i jabłek może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu trawiennego, obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz utrzymania prawidłowej wagi ciała. Ponadto mogą one pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz chronić przed chorobami serca.

Jak przygotować bułki z mąki teff i jabłek?

Aby przygotować bułki z mąki teff i jabłek potrzebujesz: 1 szklanki maki teff, 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli himalajskiej, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek extra virgin, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru oraz 2 duże jabłka starte na tarce o grubych oczkach.

Następnie należy wymieszać suche skladniki (maka teff, cukier trzcinowy lub brązowy, proszek do pieczenia i sól himalajska) w misce. W drugim naczyniu należy połaczyć skladniki mokre (olej kokosowy lub oliwa z oliwek extra virgin, jogurt naturalny lub kefir) oraz starte jabka. Nastepnie należy po po po po po po po po po po po po po po po po po po po polaczyc oba skladniki i uformować 8-10 buleczek. Buleczki nalezy ulozyc na blasze do pieczenia posmarowanej olejem kokosowym lub oliwa z oliwek extra virgin i piec je okolo 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.