Cannoli z kremem ricotta i skórką pomarańczową

Cannoli z kremem ricotta i skórką pomarańczową – tradycyjny włoski deser

Cannoli to tradycyjny włoski deser, który jest popularny na całym świecie. Jego nazwa pochodzi od słowa „canna”, co oznacza trzcinę lub rurkę. Cannoli składa się z cienkiego ciasta smażonego na głębokim oleju, a następnie wypełnianego kremem ricotta i skórką pomarańczową.

Klasyczne cannoli są przygotowywane z mieszanki mąki pszennej, cukru, soli, białka jaja i oliwy. Ciasto jest wałkowane i formowane w małe rurki, a następnie smażone na głębokim oleju. Po usmażeniu cannoli są wypełniane kremem ricotta i skórkami pomarańczowymi. Deser można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Krem ricotta – sekret dobrego cannoli

Krem ricotta jest podstawowym składnikiem cannoli. Ricotta to ser twarogowy o delikatnym smaku i lekkiej teksturze. Krem ricotta jest przygotowywany z mieszanki sera ricotta, cukru, skórek pomarańczowych oraz innych dodatków takich jak rodzynki lub orzechy. Krem ten można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie.

Krem ricotta powinien być umieszczony wewnątrz cannoli tuż po usmażeniu. Dzięki temu deser będzie miękki i wilgotny w środku, a skórka chrupiąca na zewnątrz. Można go również posypać cukrem pudrem lub posypać startymi orzechami.

Cannoli – idealny deser na każdą okazję

Cannoli to doskonały deser na każdą okazję – od uroczystych spotkań rodzinnych po imprezy tematyczne. Szybko przygotowany i łatwy do transportu, może być spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo można go udekorować wedle uznania – np. posypując cukrem pudrem lub startymi orzechami.

Jeśli szukasz prostego sposobu na przygotowanie pysznego deseru dla swojej rodziny lub przyjaciół, cannoli z kremem ricotta i skórkami pomarańczowymi będzie idealnym rozwiązaniem! Przygotuj je samodzielnie lub kup gotowe w sklepie – Twoi goście bardzo Ci podziękują!