Cheesecake z musem mango – idealny deser na lato
Cheesecake z musem mango to idealny deser na lato. Jest słodki, lekki i bardzo smaczny. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego. Cheesecake z musem mango można przygotować w kilka chwil i podawać go na letnie spotkania ze znajomymi lub rodziną.
Cheesecake z musem mango składa się z kruchego spodu, serowej masy i musu mango. Spód można przygotować samemu lub kupić gotowy. Masa serowa jest łatwa do przygotowania i składa się głównie z twarogu, śmietany, cukru i żółtek jaj. Mus mango to po prostu puree z owoców mango, które należy wymieszać z cukrem i żelatyną.
Jak przygotować cheesecake z musem mango?
Aby przygotować cheesecake z musem mango, należy najpierw przygotować spód. Do tego potrzebne będą: 200 g herbatników, 100 g masła oraz 2 łyżki cukru pudru. Herbatniki trzeba rozdrobnić i wymieszać je z masłem oraz cukrem pudrem. Następnie masę należy wyłożyć na dno formy do pieczenia i wstawić do lodówki na 15 minut.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Do jej przygotowania potrzebne będą: 500 g twarogu, 250 ml śmietany 30%, 3 żółtka jaj oraz 1/3 szklanki cukru. Twaróg trzeba utrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać go ze śmietaną, cukrem i żółtkami jaj. Masa powinna być gładka i jednolita.
Jak podawać cheesecake z musem mango?
Cheesecake z musem mango można podawać na ciepło lub na zimno. Jeśli chcemy go podawać na ciepło, należy upiec go w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 40-45 minut. Po upieczeniu można posypać go wiórkami kokosowymi lub startymi migdałami.
Jeśli chcemy podawać cheesecake na zimno, należy go schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Można go posypać startymi owocami lub polewać sosem czekoladowym lub owocowym. Cheesecake z musem mango to idealny deser na letnie spotkania ze znajomymi lub rodziną.