Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /usr/home/cochgen/domains/maszprzepis.pl/public_html/wp-content/themes/mts_science/includes/dynamic-css.php on line 807 Chleb z mąki kamut i orzechami włoskimi - Masz Przepis

Chleb z mąki kamut i orzechami włoskimi

Chleb z mąki kamut i orzechami włoskimi – smaczny i zdrowy

Chleb z mąki kamut i orzechami włoskimi to idealna propozycja dla osób, które szukają smacznego i zdrowego produktu. Mąka kamut jest bogata w białko, witaminy i minerały, a także ma niski indeks glikemiczny. Orzechy włoskie są źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Dodatkowo mają one wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Chleb z mąki kamut i orzechami włoskimi jest doskonałym źródłem energii na cały dzień. Można go spożywać na śniadanie lub podwieczorek. Jest on również idealnym dodatkiem do sałatek lub kanapek. Chleb ten można przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy produkt.

Jak przygotować chleb z mąki kamut i orzechami włoskimi?

Przygotowanie chleba z mąki kamut i orzechami włoskimi jest proste i szybkie. Do jego przygotowania potrzebujemy: 2 szklanki mąki kamut, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki drożdży instant oraz 3/4 szklanki letniej wody.

Najpierw należy połączyć suche składniki (mąka kamut, sól, cukier trzcinowy i drożdże) w misce. Następnie dodać oliwę z oliwek i letnią wodę. Wszystko dobrze wymieszać. Na końcu dodać posiekane orzechy włoskie. Ciasto powinno być gęste i lepić się do ręki. Przełożyć je do formy na chleb i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Korzyści płynące ze spożywania chleba z mąki kamut i orzechami włoskimi

Chleb z mąki kamut i orzechami włoskimi jest bogatym źródłem witamin, minerałów i białka. Zawiera on również duże ilości błonnika pokarmowego, co pozytywnie wpływa na układ trawienny. Ponadto chleb ten ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że poziom cukru we krwi po jego spożyciu nieznacznie się podnosi.

Chleb z mąki kamut i orzechami włoskimi może być stosowany jako element diety redukujacej masę ciała. Jest on bowiem sycacy a jednocześnie ma niska wartość energetyczną. Spożywanie tego typu produktu moze również poprawic odpornośc organizmu.