Ciasto marchewkowe z musem z brzoskwiń i masą kajmakową

Ciasto marchewkowe z musem z brzoskwiń i masą kajmakową – przepis

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, to ciasto marchewkowe z musem z brzoskwiń i masą kajmakową jest idealnym rozwiązaniem. Jest to połączenie słodkiego smaku marchewki, soczystych brzoskwiń oraz słodkiej masy kajmakowej. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu pracy.

Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz: 2 szklanki startej marchewki, 1 szklankę mąki pszennej, 1/2 szklanki oleju, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli oraz 1/2 szklanki musu z brzoskwiń.

Krok po kroku – jak przygotować ciasto marchewkowe?

Najpierw ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj olej i dobrze wymieszaj. Do masy dodaj startą marchewkę i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz sola. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszaj. Na koniec dodaj mus z brzoskwiń i wymieszaj.

Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut lub aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Dodatki – masa kajmakowa

Do dekoracji możesz użyć ulubionej masy kajmakowej lub polewy czekoladowej. Masa kajmakowa jest bardzo prosta do przygotowania – potrzebujesz tylko 2 składników: 400 g serka mascarpone oraz 200 g kremówki (np. Nutella). Serek mascarpone ubij na puszysto, a nastepnie dodawaj powoli kremówkę i miksuj aż powstanie gładka masa.

Masa kajmakowa doskonale sprawdzi się jako dekoracja na cieście marchewkowym z musem z brzoskwiń. Możesz również posypać całość posiekaną czekoladą lub wiórkami kokosowymi.