Ciasto marchewkowe z musem z mango i ananasem
Ciasto marchewkowe to jeden z najpopularniejszych deserów, który można spotkać w wielu domach. Jest ono słodkie, wilgotne i bardzo smaczne. Dodatkowo jest łatwe do przygotowania i można je urozmaicić różnymi dodatkami. Ciasto marchewkowe z musem z mango i ananasem to idealny pomysł na deser dla całej rodziny.
Mango i ananas są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze, dzięki czemu ciasto staje się jeszcze zdrowsze. Dodatkowo oba owoce mają delikatny słodki smak, który doskonale komponuje się z wilgotnym ciastem marchewkowym. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego
Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklankę startej marchwi, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie masę należy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40-45 minut.
Przygotowanie musu z mango i ananasa
Do przygotowania musu potrzebujemy: 2 dojrzałe mango, 1/2 ananasa oraz 2 łyżki miodu. Mango i ananasa należy obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie owoce należy wrzucić do blendera razem z miodem i miksować aż do uzyskania gładkiego musu.
Gotowy mus można podawać na ciepłe lub schłodzone ciasto marchewkowe. Deser ten jest idealny na letnie popołudnia lub weekendowe spotkanie rodzinne. Smakuje doskonale i jest bardzo prosty w przygotowaniu.