Ciasto z musem z truskawek i bitą śmietaną – idealny deser na letnie dni
Ciasto z musem z truskawek i bitą śmietaną to idealny deser na letnie dni. Jest szybkie w przygotowaniu, a jego smak jest niezwykle aromatyczny. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy musu truskawkowego oraz bitą śmietaną. Można je podawać na ciepło lub na zimno, a dodatkowo można je udekorować owocami sezonowymi.
Ciasto z musem z truskawek i bitą śmietaną jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć składniki ciasta, wyłożyć je do formy i piec. Następnie należy przygotować mus truskawkowy i ubić śmietanę. Na koniec wszystko należy połączyć i udekorować według uznania.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta
Do przygotowania ciasta potrzebne są: 200 g mielonych migdałów, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz 1 łyżka soku z cytryny. Do musu truskawkowego potrzebne są: 500 g truskawek, 2 łyżki cukru oraz 1 łyżka soku z cytryny. Do dekoracji potrzebna będzie ubita na sztywno śmietana.
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Masło powinno być miękkie, ale nie roztopione. Truskawki powinny być dojrzałe i soczyste.
Krok po kroku jak przygotować ciasto
Aby przygotować ciasto należy najpierw przygotować kruchy spód. W tym celu należy utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i sok z cytryny oraz mielone migdały i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać do formy o średnicy ok 20 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie należy przygotować mus truskawkowy. Do tego celu truskawki należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać. Następnie dodać cukier oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok 10 minut aż powstanie gęsty mus. Mus odstawić do ostygnięcia.