Cytrynowe muffiny z cytrynowym curdem i malinami
Jeśli szukasz pysznego deseru, który będzie idealny na każdą okazję, to cytrusowe muffiny z cytrynowym curdem i malinami są właśnie tym, czego potrzebujesz. Te delikatne i wilgotne ciasteczka są pełne smaku i aromatu, a ich wygląd jest po prostu niesamowity. Przygotowanie ich jest proste i można je przygotować w kilka minut.
Muffiny te są idealne do podania na śniadanie lub deser. Możesz je również podać na uroczystym obiedzie lub spotkaniu rodzinnym. Są one tak smaczne, że nawet najbardziej wybredni goście będą zachwyceni. Dodatkowo, dzięki swojemu pięknemu wyglądowi, będzie to ozdoba stołu.
Składniki
Aby przygotować cytrusowe muffiny z cytrynowym curdem i malinami, będziesz potrzebować: 2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki oleju roślinnego, 2 jajek, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz skórkę z 1 cytryny. Do dekoracji potrzebujesz: 1/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki masła oraz 1/4 szklanki malin.
Przed przystąpieniem do przygotowania muffinów upewnij się, że masz wszystkie składniki pod ręką. Następnie wymieszać mąkę pszenną z cukrem i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz jajka z olejem roślinnym i mlekiem oraz skórką z cytryny. Połącz oba składniki i delikatnie wymieszać.
Przygotowanie
Nastepnie przełóż ciasto do formy na muffiny i piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj cytrynowy krem – ubij masło z cukrem pudrem na puszysto i dodaj powoli sok z cytryny. Kiedy muffiny ostygną posmaruj je kremem cytrynowym i udekoruj malinami.
Cytrynowe muffiny z cytrynowym curdem i malinami to idealny deser na każdą okazję! Szybko się je przygotowuje a efekt końcowy jest naprawdę imponujacy! Spróbuj samododobnie przygotować te pysznoscie!