Cytrynowe Tiramisu – Przepis na pyszne deser
Tiramisu to jeden z najbardziej popularnych deserów włoskich. Jest szybki i łatwy do przygotowania, a jego smak jest po prostu niezapomniany. Cytrynowe tiramisu to odmiana tego tradycyjnego deseru, która doda Twojej kuchni nowego smaku. Ten przepis na cytrusowe tiramisu jest idealny na letnie popołudnia lub wieczory.
Aby przygotować cytrusowe tiramisu, będziesz potrzebować: 1 szklanki śmietany kremówki, 2 cytryn, 3 jajek, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 1 opakowanie biszkoptów (lub herbatników), 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny i 2 łyżeczek startej skórki z cytryny.
Jak przygotować cytrusowe tiramisu?
Najpierw ubij śmietanę kremówkę z cukrem do uzyskania gęstej piany. Następnie wymieszaj jajka z mlekiem i dodaj do nich sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt z cytryny. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na bok.
Teraz wyłóż biszkopty lub herbatniki na dno dużej formy do pieczenia. Polej je powstałym sosem cytrynowym i posyp startą skórką z cytryny. Na to wyłóż połowę ubitej śmietany kremówki. Powtórz warstwy biszkoptów, sosu i śmietany. Na koniec posyp całość startą skórką z cytryny.
Gotowe!
Wstaw formę do lodówki na co najmniej 4 godziny lub aż do momentu, aż całość stwardnieje. Gotowe cytrusowe tiramisu możesz podawać ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Smacznego!