Deser z kremem mascarpone i czereśniami

Deser z kremem mascarpone i czereśniami – idealny na letnie dni

Letnie dni to idealny czas na przygotowanie deseru, który będzie orzeźwiał i smakował wyśmienicie. Deser z kremem mascarpone i czereśniami jest doskonałym pomysłem na letnią słodkość. Krem mascarpone jest delikatny, a połączenie go z słodkimi czereśniami tworzy idealne połączenie smakowe.

Krem mascarpone można łatwo przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy do tego sernikowy ser, śmietana, cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie schłodzić w lodówce. Czereśnie można użyć świeże lub mrożone. Jeśli użyjemy mrożonych, należy je uprzednio rozmrozić.

Jak przygotować deser z kremem mascarpone i czereśniami?

Przygotowanie deseru z kremem mascarpone i czereśniami jest bardzo proste. Najpierw należy przygotować spód deseru. Do tego potrzebne będą herbatniki lub biszkopty, masło i cukier puder. Herbatniki lub biszkopty należy rozdrobnić i wymieszać z masłem oraz cukrem pudrem. Masa powinna być gęsta i lepiąca się do rąk. Następnie należy ją wyłożyć na dno formy do pieczenia.

Następnie trzeba przygotować masę kremową. Do schłodzonego kremu mascarpone należy dodać ubite białka oraz cukier puder i dokładnie wymieszać całość. Masa powinna być gęsta i puszysta. Na spód z herbatników lub biszkoptów należy wylać masę kremową, a na nią ułożyć czereśnie. Całość można posypać cukrem pudrem lub startymi migdałami.

Czas na podanie!

Deser z kremem mascarpone i czereśniami powinien być podawany schłodzony, dlatego warto go odstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem go gościom. Można go również ozdobić bitą śmietaną lub listkami mięty albo polewać syropem malinowym lub czekoladowym.

Deser z kremem mascarpone i czereśniami to idealny pomysł na letni deser, który orzeźwi każdego upalnego dnia! Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy naprawdę imponujący!