Faszerowane buraki z mięsem mielonym – smaczny i zdrowy obiad
Buraki to warzywo, które w ostatnim czasie cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy i minerały. Faszerowane buraki z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie.
Buraki można przygotować na wiele sposobów. Można je gotować, piec lub smażyć. W tym przepisie buraki będziemy faszerować mięsem mielonym. Mięso mielone można kupić w sklepie lub samemu zmielić np. wołowe lub wieprzowe. Do mięsa dodajemy przyprawy wedle uznania, np. sól, pieprz, czosnek, cebulę itp.
Jak przygotować faszerowane buraki?
Najpierw należy umyć buraki i ugotować je w osolonej wodzie do miękkości (około 30-40 minut). Następnie odcedzić je i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy buraki już ostygną, należy je obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Następnie należy przygotować farsz: mięso mielone trzeba podsmażyć na patelni razem z przyprawami oraz posiekaną cebulą i czosnkiem.
Kiedy farsz będzie już gotowy, należy go wypełnić ćwiartkami buraków i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na koniec można polać całość sosem pomidorowym lub jogurtem naturalnym i posypać startym serem. Tak przygotowane buraki należy piec w piekarniku ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podsumowanie
Faszerowane buraki z mięsem mielonym to smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie – trzeba umyć buraki, ugotować je do miękkości, przygotować farsz oraz ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku. Faszerowane buraki są idealne na obiad lub kolację – są sycące, a jednocześnie lekkostrawne.