Kaczka w sosie z jabłkami – smakowity przepis
Kaczka w sosie z jabłkami to jeden z najbardziej popularnych i lubianych dań. Jest to danie, które można przygotować na specjalne okazje, ale również na co dzień. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego. Kaczka w sosie z jabłkami jest idealnym połączeniem mięsa i owoców, które tworzy doskonałe połączenie smakowe.
Do przygotowania tego dania potrzebujemy: 1 kg kaczki, 2-3 jabłka, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1/4 szklanki octu winnego, 1/4 szklanki czerwonego wina, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka tymianku oraz sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować kaczkę w sosie z jabłkami?
Najpierw musimy umyć i osuszyć kaczkę. Następnie należy posolić i popieprzyć mięso. Następnie rozgrzać masło na patelni i obsmażyć mięso z obu stron. Po usmażeniu mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę oraz jabłka. Gdy będzie już gotowe dodajemy ocet winny, wino oraz miód. Doprawiamy tymiankiem i solimy do smaku. Sos powinien być gęsty i aromatyczny. Gotowym sosem polewamy mięso w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Podawanie kaczki w sosie z jabłkami
Kaczka w sosie z jabłkami podajemy na gorąco ze świeżymi warzywami lub surówkami. Można również podawać jako dodatek frytki lub puree ziemniaczane. To danie jest idealne na rodzinne spotkanie lub specjalną okazję.
Kaczka w sosie z jabłkami to doskonałe połączenie smakowe mięsa i owoców. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno zadowoli każdego!