Kaczka w sosie żurawinowym

Kaczka w sosie żurawinowym – przepis

Kaczka w sosie żurawinowym to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka minut. Do przygotowania potrzebne będą: 1 kg kaczki, 2 szklanki żurawiny, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1/4 szklanki octu winnego, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody oraz sól i pieprz do smaku.

Najpierw należy umyć kaczkę i osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Następnie należy pokroić ją na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć aż do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dodać kaczkę i smażyć aż mięso będzie miękkie.

Sos żurawinowy

Do przygotowania sosu żurawinowego należy wlać do garnka ocet winny, cukier, wodę oraz żurawinę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Po tym czasie dodać do mięsa i smażyć całość jeszcze przez ok 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotowe danie można podawać z ryżem lub ziemniakami puree. Kaczka w sosie żurawinowym to idealne danie na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Zalety kaczki w sosie żurawinowym

Kaczka w sosie żurawinowym to połączenie smaków, które sprawia, że jest to naprawdę smaczne danie. Dodatkowo jest ono bardzo zdrowe – kaczka jest bogata w witaminy A, B6 oraz B12 oraz minerały takie jak magnez, fosfor i selen. Ponadto jest ona lekkostrawna i ma niski indeks glikemiczny.

Kaczka w sosie żurawinowym to także doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje – połączenie aromatycznego sosu z delikatnym mięsem sprawia, że każdy będzie zachwycony!