Kawałki ananasa w cieście francuskim – smaczny deser
Kawałki ananasa w cieście francuskim to jeden z najsmaczniejszych deserów, który można przygotować. Jest to połączenie słodkiego i soczystego ananasa z chrupiącym ciastem francuskim. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego.
Ananas w połączeniu z ciastem francuskim tworzy idealną mieszankę słodyczy i kwaśności. Ananas dostarcza również witamin i minerałów, co czyni go doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Dodatkowo, ananas ma właściwości odmładzające i oczyszczające organizm, dzięki czemu jest on bardzo zdrowym składnikiem.
Jak przygotować kawałki ananasa w cieście francuskim?
Aby przygotować kawałki ananasa w cieście francuskim, należy najpierw umyć i obrać ananasa. Następnie trzeba go pokroić na małe kawałki i umieścić je na blasze do pieczenia. Na górze można posypać trochę cukru lub innego słodkiego dodatku. Następnie trzeba rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić blachę do środka.
Gdy ananas się upiecze, trzeba go wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta francuskiego wedle ulubionego przepisu. Gdy ciasto będzie gotowe, trzeba je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i uformować prostokąt o długości ok. 20 cm. Na środek prostokąta należy ułożyć upieczony ananas, a brzegi ciasta skleić ze sobą.
Jak podawać kawałki ananasa w cieście francuskim?
Kawałki ananasa w cieście francuskim można podawać na gorąco lub na zimno. Jeżeli chcemy podawać je na gorąco, to należy upieczony prostokąt jeszcze raz wrzucić do piekarnika na ok 10-15 minut, aby całość się ładnie uprażyła. Natomiast jeżeli chcemy podawać deser na zimno, to po upieczeniu prostokąta należy go schować do lodówki na kilka godzin.
Kawałki ananasa w cieście francuskim można podawać samodzielnie lub z bitą śmietaną lub lodami. Deser ten sprawdzi się doskonale jako smaczny dodatek do każdego spotkania rodzinnego lub imprezy okolicznościowej.