Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym – smaczny i zdrowy obiad

Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z najpopularniejszych dań, które można przygotować na obiad. Jest to danie bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne. Można je przygotować z mięsa mielonego lub z gotowanych warzyw. Dodatkowo, klopsiki w sosie koperkowym są bardzo zdrowe i bogate w witaminy oraz minerały.

Klopsiki w sosie koperkowym można przygotować na różne sposoby. Najczęściej używa się mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego, ale można też użyć innych rodzajów mięsa lub warzyw. Do przygotowania klopsików potrzebne są także jajka, bułka tarta, cebula, czosnek i przyprawy. Klopsiki należy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Przepis na klopsiki w sosie koperkowym

Do przygotowania klopsików potrzebne będą: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego), 2 jajka, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki suszonego oregano.

Najpierw należy drobno posiekać cebulę i czosnek. Następnie należy połączyć je z mięsem mielonym, jajkami, bułką tartą i przyprawami. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i formować małe kulki. Kulki należy usmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub upiec w piekarniku. Gdy klopsiki będą już usmażone lub upieczone, należy je wrzucić do gorącego sosu koperkowego i gotować ok 10-15 minut.

Jak podawać klopsiki w sosie koperkowym?

Klopsiki w sosie koperkowym można podawać z różnymi dodatkami. Najczęstsze dodatki to puree ziemniaczane lub ryż albo makaron. Można też podawać je ze świeżymi warzywami lub sałatkami. Klopsiki można też podawać samodzielnie bez dodatku.

Klopsiki w sosie koperkowym to smaczny i prosty obiad dla całej rodziny. Jest to danie bardzo sycące i bogate w witaminy oraz minerały. Przygotuj je według powyższego przepisu i ciesz się smakiem!