Kotleciarskie zawijasy z warzywami – idealny pomysł na obiad
Kotleciarskie zawijasy z warzywami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a do tego są one niezwykle pożywne. Można je przygotować w kilka chwil, a do tego są one bardzo sycące. Zawijasy można przygotować z dowolnymi warzywami, dzięki czemu każdy może je dopasować do swoich upodobań.
Kotleciarskie zawijasy z warzywami to także doskonała propozycja dla osób, które dbają o linię. Warzywa są niskokaloryczne, a do tego bogate w witaminy i minerały. Dzięki temu posiłek jest lekkostrawny i odżywczy. Zawijasy można podawać same lub udekorować je np. sosem jogurtowym.
Jak przygotować kotleciarskie zawijasy z warzywami?
Aby przygotować kotleciarskie zawijasy z warzywami potrzebujemy: mielone mięso (np. wołowe lub wieprzowe), cebulę, paprykę, marchewkę, jajko oraz ulubione przyprawy (np. pieprz, sól). Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami. Następnie dodajemy starte na tarce warzywa i całość mieszamy razem.
Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy małe placuszki. Smażymy je na średnim ogniu ok. 5-7 minut z każdej strony. Gotowe placuszki można podawać same lub udekorować je np. sosem jogurtowym.
Kotleciarskie zawijasy – idealne danie na imprezę
Kotleciarskie zawijasy to także doskonała propozycja na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Są one bardzo smaczne i sycące, a do tego łatwe w przygotowaniu. Wystarczy tylko odrobina chwili czasu by stworzyć pyszną przekąskę.
Zawijasy można podawać same lub udekorować je np. sałatkami jarzynowymi lub surówkami owocowymi. Dodatkowo można je udekorować listkami świeżej bazylii lub natki pietruszki. Tak przygotowane placuszki bardzo dobrze prezentują się na stole i sprawiają, że goście czują się mile widziani.