Kurczak w sosie curry z warzywami

Kurczak w sosie curry z warzywami – smaczny i zdrowy obiad

Kurczak w sosie curry z warzywami to jeden z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Jest on bardzo smaczny, a przy tym zdrowy i łatwy do przygotowania. Przepis na ten pyszny obiad można znaleźć w każdej książce kucharskiej lub na stronach internetowych poświęconych gotowaniu.

Do przygotowania tego dania potrzebne są: filet z kurczaka, cebula, papryka, marchewka, seler, czosnek, imbir, olej roślinny oraz sos curry. Kurczaka należy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym. Następnie dodajemy posiekane warzywa i smażymy je razem z kurczakiem. Na samym końcu dodajemy sos curry i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.

Jak podawać kurczaka w sosie curry?

Kurczaka w sosie curry można podawać na różne sposoby. Najpopularniejsze to: ryż basmati lub brązowy, makaron soba lub udon oraz pieczywo chrupkie. Można także podawać go samodzielnie bez dodatku żadnego produktu. Wszystko zależy od upodobań smakowych.

Jeśli chcemy urozmaicić nasze danie, możemy dodać do niego świeże warzywa lub owoce. Świetnie sprawdzi się tu ananas, mango lub papaja. Dodatek tych owoców nada naszemu daniu lekkiego i orzeźwiającego smaku.

Korzyści płynące z jedzenia kurczaka w sosie curry

Kurczak w sosie curry to doskonała propozycja dla osób dbających o swoje zdrowie. Kurczak jest bogatym źródłem białka i witamin A, B6 oraz B12. Warzywa natomiast dostarczają organizmowi witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego.

Sos curry ma w sobie dużo przypraw takich jak: cynamon, gałka muszkatołowa, chili czy imbir. Te składniki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie – poprawiają trawienie, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed infekcjami.