Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi

Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi – idealne na śniadanie

Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi to pyszny i zdrowy sposób na urozmaicenie porannego menu. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a składniki są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Muffiny są pełne witamin i minerałów, dzięki czemu są doskonałym źródłem energii na cały dzień. Dodatkowo, muffiny można przygotować wcześniej i cieszyć się nimi przez kilka dni.

Marchewka jest bogata w witaminy A, C i K oraz minerały takie jak potas, magnez i fosfor. Orzechy włoskie są źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Po połączeniu tych składników otrzymujemy smaczną i zdrową przekąskę, która może być podawana zarówno na śniadanie, jak i deser.

Jak przygotować muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi?

Aby przygotować muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi potrzebujesz: 2 szklanki mielonych orzechów włoskich, 1 szklanki startej marchewki, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju roślinnego, 2 jajek, 1 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli.

Najpierw należy połączyć suche składniki: mielone orzechy włoskie, mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj starte marchewki i olej roślinny. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na końcu dodaj jajka i ponownie dobrze wymieszać. Masa powinna być gęsta. Przelej masę do foremek na muffiny (wyposażonych w papilotki) i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Po upieczeniu muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Są one idealnym sposobem na urozmaicenie porannego menu lub deseru dla całej rodziny. Smacznego!