Muffiny z bananami i karmelową polewą – idealny deser na każdą okazję
Muffiny z bananami i karmelową polewą to pyszne, słodkie ciasteczka, które można przygotować w kilka chwil. Są one idealnym deserem na każdą okazję, a ich smak jest niezwykle aromatyczny. Przygotowanie muffinów z bananami i karmelową polewą jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć te pyszne ciasteczka.
Do przygotowania muffinów z bananami i karmelową polewą potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 2 jajek, 1/2 szklanki mleka, 2 dojrzałe banany oraz 1/4 szklanki karmelu.
Jak przygotować muffiny z bananami i karmelową polewą?
Aby przygotować muffiny z bananami i karmelową polewą należy wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier) w misce. Następnie dodać olej roślinny, jajka oraz mleko i wymieszać składniki na gładką masę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w plasterki banany oraz połowę karmelu. Masa powinna być gładka i lekko gęsta.
Nastepnie należy przełożyć masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Piec je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu muffiny należy je ostudzić na metalowej kratce.
Karmelowa polewa – idealny dodatek do muffinów
Karmelowa polewa to idealny dodatek do tych pysznych ciasteczek. Aby ją przygotować należy podgrzać pozostałe 1/4 szklanki karmelu na małym ogniu. Gdy się rozpuści należy go odstawić do ostygnięcia. Polewa powinna być gładka i lekko gesty.
Gdy muffiny już ostygnie można je polać takim sosem. Karmelowa polewa doskonale podkreśli smak tych pysznych ciasteczek. Muffiny z bananami i karmelowym sosem to idealny deser na każdym spotkanie rodzinne lub imprezie.