Muffiny z cukinią – idealne na śniadanie
Muffiny z cukinią to idealny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Są one proste w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowe. Cukinia jest bogata w witaminy i minerały, dzięki czemu muffiny są pożywne i sycące. Dodatkowo można je urozmaicić dodając inne składniki, takie jak orzechy, rodzynki lub kawałki czekolady.
Muffiny z cukinią są również doskonałym pomysłem na deser. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W połączeniu ze świeżymi owocami tworzą smaczną i zdrową przekąskę. Muffiny można również przygotować w formie mini-muffinów, co sprawia, że są one idealne do podania gościom.
Jak przygotować muffiny z cukinią?
Przygotowanie muffinów z cukinią jest bardzo proste. Najpierw należy obrać i drobno posiekać cukinię. Następnie mieszamy mokre składniki: jajka, olej, jogurt naturalny lub mleko oraz cukier. Do tego dodajemy suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec dodajemy posiekaną cukinię i ewentualnie inne składniki wedle uznania.
Ciasto należy wylać do foremek na muffiny i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Gotowe muffiny można polać polewą czekoladowa lub posypać cukrem pudrem.
Korzyści płynace z jedzenia muffinów z cukini
Muffiny z cukini są bardzo pożywne i sycace dzięki dużej ilości witamin i minerałów obecnych w tej warzywnej roślinie. Cukinia jest bogata w witaminy A, B6 oraz C, a także magnez, potas i fosfor. Ponadto ma ona niski indeks glikemiczny, dzięki czemu spożywanie jej nie powoduje gwałtownego skoku poziomu glukozy we krwi.
Muffiny z cukini są również lekkostrawne dzięki obecności białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Białko roślinne ma dużo niacyny oraz witaminy E, a błonnik pokarmowy reguluje trawienie i poprawia perystaltykę jelit.