Naleśniki z jajkiem po wiedeńsku i szpinakiem

Naleśniki z jajkiem po wiedeńsku i szpinakiem – idealny pomysł na śniadanie

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe śniadanie, to naleśniki z jajkiem po wiedeńsku i szpinakiem będą idealnym rozwiązaniem. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a do tego jest bardzo sycące. Naleśniki można przygotować na bazie mąki pszennej lub mieszanki mąk, np. gryczanej i kukurydzianej.

Do przygotowania naleśników potrzebujesz: 2 jajka, 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki mąki pszennej lub innej mieszanki mąk, 1 łyżeczkę oleju, sól do smaku oraz dodatki według uznania. Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewa się porcje ciasta i smaży z obu stron.

Jak przygotować jajko po wiedeńsku?

Jajko po wiedeńsku to prosty sposób na urozmaicenie naleśników. Do przygotowania tego dania potrzebujesz: 2 jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki tartego sera, 1/4 szklanki posiekanego szpinaku oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć ok 5 minut a następnie dodać jajka i smażyć do momentu aż białko się zetnie. Na koniec dodać ser i doprawić solą oraz pieprzem.

Jak podawać naleśniki z jajkiem po wiedeńsku?

Gotowe naleśniki można podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym oraz ulubionymi warzywami lub owocami. Jako dodatek dobrze sprawdzi się również sałata lodowa lub rukola. Naleśniki z jajkiem po wiedeńsku można także podawać same bez dodatków lub z ulubionymi pastami np. hummus lub pesto.

Naleśniki z jajkiem po wiedeńsku to doskonały pomysł na śniadanie pełne witamin i składników odżywczych. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a do tego bardzo smaczne!