Naleśniki z pastą curry i warzywami – idealny pomysł na obiad
Naleśniki z pastą curry i warzywami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a do tego jest ono niezwykle pożywne. Można je przygotować w kilka chwil, a efekt końcowy zachwyci każdego.
Do przygotowania naleśników z pastą curry i warzywami potrzebne będą: mąka, jajko, mleko, pasta curry, cebula, papryka, marchewka oraz oliwa z oliwek. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i wymieszać. Następnie trzeba usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
Jak przygotować pastę curry?
Pasta curry może być przygotowana samodzielnie lub kupiona gotowa w sklepie. Do jej przygotowania potrzebne będą: cebula, czosnek, imbir, chili, kurkuma, garam masala oraz oliwa z oliwek. Cebulę i czosnek należy drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać resztę składników i całość zmiksować na gładką pastę.
Gotową pastę curry należy dodać do masy naleśnikowej i wymieszać. Tak przygotowaną masę należy smażyć na rozgrzanej patelni po obu stronach aż do uzyskania złotego koloru.
Jakie warzywa warto dodać do naleśników?
Do naleśników z pastą curry można dodać dowolne warzywa. Najlepiej sprawdzi się papryka, cebula oraz marchewka. Warzywa powinny być pokrojone w drobną kosteczkę lub plastry i podsmażone na oliwie z oliwek. Dodatkowo można również dodać szpinak lub inne ulubione warzywa.
Gotowe naleśniki można podawać same lub z dodatkiem ulubionego sosu np. jogurtowego lub czosnkowego. To świetny pomysł na szybki obiad lub lunch, który zachwyci każdego!