Naleśniki z pieczonymi warzywami i hummusem

Naleśniki z pieczonymi warzywami i hummusem – idealny pomysł na obiad

Naleśniki z pieczonymi warzywami i hummusem to świetny pomysł na obiad. Są one nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Warzywa są bogate w witaminy i minerały, a hummus dostarcza organizmowi białka i błonnika. Dodatkowo jest to danie wegetariańskie, więc można je przygotować bez mięsa.

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Wystarczy umyć i pokroić warzywa, a następnie upiec je w piekarniku lub na patelni. Następnie trzeba przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je na patelni. Na koniec wystarczy posmarować naleśniki hummusem i udekorować je pieczonymi warzywami.

Jakie warzywa wybrać do naleśników?

Do przygotowania naleśników z pieczonymi warzywami i hummusem można wykorzystać dowolne warzywa. Najlepiej sprawdzają się te o delikatnym smaku, takie jak papryka, cukinia, bakłażan czy cebula. Można również dodać trochę czosnku lub innych ulubionych przypraw.

Jeśli chodzi o hummus, to można go kupić gotowego lub przygotować samemu. Przepis na domowy hummus jest bardzo prosty: trzeba połączyć garbanzo (cieciorka), sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki trzeba dokładnie zmiksować blenderem.

Jak podawać naleśniki z pieczonymi warzywami i hummusem?

Naleśniki z pieczonymi warzywami i hummusem można podawać same lub z dodatkiem sałatki lub surówki. Można również dodać do nich odrobinę jogurtu naturalnego lub sosu tahini. To świetny pomysł na obiad lub lunch – jest sycący, a jednocześnie lekkostrawny.

Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu, spróbuj przyrządzić naleśniki z pieczonymi warzywami i hummusem! Jest to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe.