Naleśniki z tofu i warzywami – idealny pomysł na śniadanie
Naleśniki z tofu i warzywami to doskonały pomysł na śniadanie. Są one niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące. Można je przygotować w kilka minut, a do tego są bardzo smaczne. Naleśniki z tofu i warzywami są idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać.
Tofu jest bogate w białko, witaminy i minerały, dzięki czemu jest doskonałym składnikiem do przygotowania naleśników. Warzywa dodają nam witamin i składników mineralnych oraz błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo można je dowolnie doprawić wedle upodobań.
Jak przygotować naleśniki z tofu i warzywami?
Przede wszystkim trzeba przygotować ciasto na naleśniki. Do jego przygotowania potrzebujemy mąki pszennej, mleka roślinnego lub jogurtu naturalnego oraz sody oczyszczonej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy do ciasta trochę oleju roślinnego i odstawiamy je na chwilę.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Tofu trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ulubionymi warzywami (np. papryka, cebula, marchewka). Farsz można doprawić solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy naleśniki po obu stronach.
Smacznego!
Gotowe naleśniki można podawać same lub z ulubionym sosem np. jogurtowym lub tahini. Naleśniki z tofu i warzywami są doskonałym pomysłem na śniadanie lub lekkie drugie śniadanie. Są one proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne i sycące.
Jeżeli szukasz innych inspiracji na śniadanie lub drugie śniadanie to polecam Ci również omlet z warzywami lub owsiankę z owocami. Smacznego!