Co to jest ryba po grecku?
Ryba po grecku to tradycyjny przepis kuchni greckiej, który składa się z filetu rybnego, warzyw i sosu. Ryba jest smażona na oliwie z oliwek i podawana z frytkami lub ryżem. Przepis ten może być wykonany z dowolnego rodzaju ryby, ale najczęściej używa się tuńczyka lub makreli. Warzywa, które są dodawane do tego dania, obejmują cebulę, paprykę i pomidory. Sos składa się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i oregano.
Ryba po grecku jest bardzo popularna w Grecji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest to idealny posiłek dla osób dbających o swoje zdrowie, ponieważ jest lekkostrawny i bogaty w witaminy i minerały. Jest także łatwy do przygotowania i można go przygotować w kilka minut.
Jak przygotować rybę po grecku?
Aby przygotować rybę po grecku, należy najpierw umyć filety rybne i osuszyć je papierowymi ręcznikami. Następnie należy je posypać solą i pieprzem oraz obtoczyć w mieszance mąki pszennej i bułki tartej. Następnie filety należy smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek aż do uzyskania złotego koloru.
Gdy filety są gotowe, należy je usunąć z patelni i dodać do niej cebulę, paprykę i pomidory. Warzywa powinny być smażone na małym ogniu aż do miękkości. Następnie należy dodać sok z cytryny, czosnek i oregano oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec trzeba wrzucić filety rybne do sosu i gotować je przez kilka minut aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Korzyści płynące ze spożywania ryby po grecku
Ryba po grecku jest bogata w witaminy A, B6, B12 oraz witamin D3 i E. Zawiera także duże ilości magnezu, potasu, fosforu oraz selenu. Ponadto jest ona źródłem białka roślinnego oraz omega-3 kwasów tłuszczowych. Spożywanie tego dania może mieć korzystny wpływ na serce oraz układ nerwowy.
Ryba po grecku jest doskonałym posiłkiem dla osób dbajacych o swoje zdrowie – jest lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały oraz łatwa do przygotowania. Można ją podawać samodzielnie lub w towarzystwie frytek lub ryżu.