Sernik z dynią

Sernik z dynią – idealny na jesienne wieczory

Jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem dyni. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznego sernika. Sernik z dynią to świetny pomysł na deser, który będzie smakował całej rodzinie. Przygotowanie tego sernika nie jest trudne, a efekt końcowy zachwyci każdego.

Do przygotowania sernika z dyni potrzebujemy: 250 g mielonego ciasta francuskiego, 500 g puree z dyni, 3 jajka, 1 szklankę cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i wymieszać. Masa powinna być gładka i bez grudek.

Jak upiec sernik z dynią?

Przed pieczeniem należy przygotować formę do pieczenia. Można użyć tortownicy lub blachy do pieczenia o średnicy ok. 24 cm. Formę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Następnie należy wlać masę serowo-dyniową do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 45 minut.

Po upieczeniu sernik powinien być lekko chrupiący na brzegach i miękki w środku. Po ostygnięciu można go polać polewą czekoladowo-orzechową lub posypać cukrem pudrem. Sernik z dynią jest idealnym deserem na jesienne wieczory.

Smacznego!