Sernik z likierem truskawkowym

Sernik z likierem truskawkowym – idealny na letnie wieczory

Sernik z likierem truskawkowym to pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na letnich spotkaniach. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak pozostaje w pamięci na długo. Przygotowując sernik z likierem truskawkowym można wykorzystać ulubione składniki, dzięki czemu deser będzie jeszcze smaczniejszy.

Sernik z likierem truskawkowym to świetny pomysł na letni deser. Można go przygotować na różne okazje, np. urodziny czy imieniny. Jest to także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowej truskawki. Deser ten jest nie tylko smaczny, ale także pięknie prezentuje się na talerzu.

Jak przygotować sernik z likierem truskawkowym?

Aby przygotować sernik z likierem truskawkowym potrzebne będą: 500 g mielonych herbatników, 200 g masła, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 500 g twarogu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/3 szklanki likieru truskawkowego. Na sam koniec można też dodać kilka łyżek posiekanych orzechów laskowych.

Przed przystąpieniem do przygotowania sernika należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie herbatniki mielone należy wymieszać z masłem i cukrem. Masa powinna być jednolita i gładka. Kolejnym krokiem jest ubicie jajek ze szklanką cukru i dodanie do nich twarogu oraz proszku do pieczenia. Całość należy delikatnie wymieszać i dodać do masy herbatnikowej. Na sam koniec należy dodać likier truskawkowy oraz posiekane orzechy laskowe.

Pieczenie sernika

Gotowe ciasto należy wylać do formy o średnicy 24 cm i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upłynięciu tego czasu sernik powinien być gotowy – aby to sprawdzić można wbić patyczek do środka ciasta – jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, oznacza to, że sernik jest już gotowy.

Po upieczeniu sernik powinien ostyg