Sernik z miętą – idealny na letnie dni
Sernik z miętą to idealny deser na upalne letnie dni. Jego orzeźwiający smak i świeży aromat sprawi, że będziecie chcieli go jeść cały czas. Przygotowanie tego sernika jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością Was zaskoczy.
Do przygotowania sernika z miętą potrzebujecie: 500 g mielonego twarogu, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz kilka listków świeżej mięty.
Jak przygotować sernik z miętą?
Najpierw należy wymieszać twaróg z jajkami, cukrem i olejem. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy posiekaną miętę i delikatnie mieszamy.
Masę należy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza). Pieczemy ok. 40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w sernik będzie suchy. Po upieczeniu odstawiamy sernik do ostygnięcia.
Podawanie sernika z miętą
Sernik można podawać na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje polany polewą czekoladowa lub bita śmietana. Można również posypać go cukrem pudrem lub posypać listkami świeżej mięty.
Jeśli szukacie pomysłu na orzeźwiajacy deser na letnie dni to sernik z miętą jest idealnym rozwiązaniem! Jego prostota i szybkość przygotowania sprawia, że każdy może go przygotować bez większych problemów.