Sernik z musem z czarnej porzeczki i żurawiny

Sernik z musem z czarnej porzeczki i żurawiny – idealny na letnie dni

Lato to idealny czas na przygotowanie pysznych deserów. Sernik z musem z czarnej porzeczki i żurawiny jest jednym z najsmaczniejszych, a do tego bardzo prostym w przygotowaniu. Ten deser można przygotować w kilka chwil, a efekt końcowy zachwyci każdego.

Do przygotowania sernika potrzebujemy: 250 g mąki pszennej, 150 g masła, 100 g cukru, 2 jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz sok i skórkę z cytryny. Do masy serowej potrzebujemy 500 g twarogu, 200 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodatkowo musimy przygotować mus z czarnej porzeczki i żurawiny.

Przygotowanie sernika

Najpierw należy przygotować spód sernika. W tym celu należy połączyć mąkę, masło, cukier, jajka oraz proszek do pieczenia i sok i skórkę z cytryny. Masę należy wyrabiać do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Następnie należy wyłożyć je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.

Gdy spód się upiecze należy przygotować masę serową. W tym celu należy połączyć twaróg, śmietanę kremówkę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być jednolita i gładka. Nastepnie należy wylać ją na upieczony spód i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut.

Mus z czarnej porzeczki i żurawiny

Do przygotowania musu potrzebujemy: 400 g czarnej porzeczki oraz 200 g żurawiny. Owoce należy umieścić w garnku razem ze szklanką wody i gotować na małym ogniu około 15 minut. Nastepnie owoce trzeba odcedzić i dodać 4-5 łyżek cukru oraz 1-2 łyżeczek skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej. Mus powinien być gładki bez grudek.

Gdy masa serowa się upiecze można udekorować ją musami. Wystarczy rozsmarować je po całej powierchni sernika i gotowe! Sernik można podawać od razu lub schłodzić go w lodówce.