Sernik z musem z dzikiej róży – idealny na letnie deser
Sernik z musem z dzikiej róży to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, który doskonale sprawdzi się w upalne letnie dni. Jego smak jest niezwykle delikatny i słodki, a dodatek musu z dzikiej róży nadaje mu lekkiego, orzeźwiającego posmaku. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy gwarantuje udany deser.
Do przygotowania sernika potrzebujemy: 250 g mielonych herbatników, 100 g masła, 500 g twarogu, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz 1/2 szklanki musu z dzikiej róży. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać i wylać na formę do pieczenia. Następnie ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Jak podawać sernik z musem z dzikiej róży?
Sernik z musem z dzikiej róży można podawać na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Można go podawać samodzielnie lub polane polewą czekoladową lub bitą śmietaną. Dodatkowo można go udekorować owocami sezonowymi lub listkami mięty.
Jeśli chcemy urozmaicić smak sernika możemy dodać do niego inne składniki takie jak np. rodzynki, orzechy laskowe lub wiórki kokosowe. Dzięki temu nasz deser będzie jeszcze bardziej smaczny i aromatyczny.
Kilka słów o musie z dzikiej róży
Mus z dzikiej róży to naturalny produkt otrzymywany poprzez odparowanie soku ze świeżo zebranych owoców dzikich róż. Jest on bogatym źródłem witamin A i C oraz flawonoidów i antocyjanin. Mus ten ma delikatny słodko-kwaskowaty smak i charakteryzuje się intensywnym aromatem. Można go stosować jako dodatek do deserów, ciast, lodów lub jogurtu.
Mus z dzikiej róży ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwutleniające oraz wspomaga odchudzanie i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.