Sernik z musem z granatu i malin – idealny na deser
Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów, który można spotkać w każdym domu. Jest słodki, pyszny i łatwy do przygotowania. Sernik z musem z granatu i malin to połączenie smaków, które sprawi, że Twój deser będzie wyglądał i smakował wyjątkowo. Dodatek owoców sprawia, że sernik staje się jeszcze bardziej aromatyczny i soczysty.
Przygotowanie tego deseru nie jest trudne. Wystarczy przygotować ciasto serowe, a następnie dodać mus z granatu i malin. Możesz również dodać inne ulubione owoce lub orzechy. Przed podaniem warto schłodzić sernik w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się lepiej połączyły.
Składniki potrzebne do przygotowania sernika
Do przygotowania tego deseru potrzebujesz: 500 g twarogu, 2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki masła lub margaryny, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Do musu potrzebujesz: 2 szklanki granatu, 2 szklanki malin oraz 1/4 szklanki cukru. Możesz również dodać odrobinę cytryny lub limonki.
Jak przygotować sernik z musem?
Aby przygotować ten deser należy najpierw przygotować ciasto serowe. W tym celu należy utrzeć twaróg z cukrem i masłem lub margaryną na gładką masę. Następnie dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy mleko skondensowane oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie musimy przygotować mus z granatu i malin. Owoce należy umyć i osuszyć. Następnie wrzucić je do garnka razem z cukrem i gotować na małym ogniu ok 10 minut aż owoce puszczą sok. Gotowy mus powinniśmy odstawić do ostygnięcia.
Na końcu wylewamy masę serową do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsmarowujemy mus z granatu i malin. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.