Sernik z musem z truskawek i kiwi

Sernik z musem z truskawek i kiwi – idealny deser na lato

Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się słodkimi owocami. Truskawki i kiwi są idealne do wykorzystania w deserach. Sernik z musem z truskawek i kiwi jest świetnym pomysłem na letni deser. Jest prosty w przygotowaniu, a jego smak jest niezwykle aromatyczny.

Przygotowanie sernika z musem z truskawek i kiwi jest bardzo proste. Najpierw musimy przygotować spód. Do tego potrzebujemy 200 g herbatników, 100 g masła oraz 2 łyżki cukru. Herbatniki mielimy lub rozdrabniamy blenderem, po czym dodajemy masło i cukier. Całość mieszamy, a następnie wykładamy do formy do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Jak przygotować mus z truskawek i kiwi?

Mus z truskawek i kiwi jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebujemy 500 g truskawek, 2 duże kiwi oraz 3 łyżki cukru. Owoce myjemy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier i mieszamy całość. Mus powinien być gładki i lekko słodki.

Kolejnym etapem jest przygotowanie sera do sernika. Do tego potrzebujemy 500 g twarogu, 3 jajka, 1/3 szklanki cukru oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Twaróg miksujemy blenderem na gładką masę, po czym dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.

Jak upiec sernik z musem z truskawek i kiwi?

Gdy mamy już przygotowane składniki, możemy przejść do pieczenia sernika. Na spód wykonany z herbatników wylewamy masę serową, a następnie na nią wykładamy mus z truskawek i kiwi. Pieczemy sernik około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie można podawać go ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Sernik z musem z truskawek i kiwi to idealny deser na lato – smaczny, aromatyczny i bardzo prosty w przygotowaniu.