Strucla serowa

Co to jest strucla serowa?

Strucla serowa to tradycyjny, słodki wypiek pochodzący z kuchni polskiej. Jest to ciasto drożdżowe zawijane w trójkątny kształt i nadziewane serem, bakaliami lub owocami. Strucla serowa jest często podawana na świątecznym stole, ale można ją również spotkać w sklepach i cukierniach.

Strucla serowa jest bardzo smaczna i ma delikatną, lekko słodkawą nutę. Może być przygotowana na słodko lub na słono, w zależności od preferencji smakowych. Strucla serowa jest idealna do podania na deser lub do przekąszenia między posiłkami.

Jak przygotować struclę serową?

Przygotowanie strucli serowej nie jest trudne, a jej składniki są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Do jej przygotowania potrzebujesz: 500 g maki pszennej, 250 ml mleka, 50 g masła, 2 łyżeczki cukru, 1 opakowanie drożdży instant oraz 1 jajko. Do nadzienia potrzebujesz 500 g twarogu, 2 łyżki cukru pudru oraz ulubione bakalie lub owoce.

Aby przygotować struclę serową, należy najpierw rozpuścić masło w mleku i dodać do niego cukier oraz drożdże. Następnie mieszaninę tę należy wymieszać z mąką i jajkiem. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Następnie należy je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i uformować trójkąty o wymiarach ok. 10 cm x 15 cm. Na każdy trójkąt należy położyć porcję twarogu z dodatkiem cukru pudru oraz bakalii lub owoców. Trójkąty należy zwinąć i uformować strucle.

Jak podawać struclę serową?

Strucle serowe można podawać na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem bita śmietany lub lodów waniliowych. Można również posypać strucle serem startym lub polać je sosem czekoladowym lub owocowym.

Strucle serowe można również podawać na słono – np. z dodatkiem warzyw lub miksu sałat – co sprawi, że stanowi ona pełnowartościowy posiłek obiadowy lub kolacyjny.