Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką – idealny deser na każdą okazję

Szarlotka z budyniową pianką to jeden z najbardziej popularnych i lubianych deserów. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak jest po prostu nie do opisania. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, spotkaniu ze znajomymi czy też na urodzinach. Przygotowanie szarlotki z budyniową pianką nie wymaga dużego wysiłku ani specjalnych umiejętności kulinarnych.

Do przygotowania szarlotki z budyniową pianką potrzebne będą: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki masła, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cynamonu. Do przygotowania budyniowej pianki potrzebne będą: 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 1/3 szklanki maki pszennej oraz 1 łyżeczka masła.

Jak przygotować szarlotkę z budyniową pianką?

Aby przygotować szarlotkę z budyniową pianką należy roztopić masło i połączyć je z mlekiem. Następnie do miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier i proszek do pieczenia oraz cynamon. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodać roztopione masło oraz jajka. Ciasto wyrabiać równomiernie aż do uformowania gładkiego i elastycznego ciasta.

Nastepnie należy przygotować budyniową piankę. Do garnka wlać mleko i dodać cukier oraz mak. Całość gotować na małym ogniu aż do momentu aż masa stanie się gładka i gesty. Na koniec dodać masło i odstawić do ostygniêcia.

Jak podawać szarlotkê z budyniow¹ piank¹?

Przed podaniem szarlotki należy upiec j¹ w formie o średnicy ok 20 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 40 minut. Po upieczeniu mo¿na posypaæ cukrem pudrem lub polaæ polew¹ czekoladow¹. Szarlotka z budyniow¹ piank¹ mo¿e byæ podawana na gor¹co lub na zimno.

Szarlotka z budyniow¹ piank¹ to idealny deser na ka¿d¹ okazjê! Jest ³atwa w przygotowaniu i doskonale smakuje! Przekonaj siê sam!