Szarlotka z cynamonem i karmelem

Szarlotka z cynamonem i karmelem – idealny deser na każdą okazję

Szarlotka z cynamonem i karmelem to jeden z najbardziej popularnych deserów, który można przygotować na wiele różnych okazji. Jest to słodki, aromatyczny i pyszny deser, który zachwyci każdego. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny.

Szarlotka z cynamonem i karmelem składa się głównie z jabłek, cukru, mąki, masła oraz cynamonu. Dodatek karmelu sprawia, że deser staje się jeszcze bardziej smaczny. Można go podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Można go także posypać płatkami migdałowymi lub posmarować bitą śmietaną.

Jak przygotować szarlotkę z cynamonem i karmelem?

Aby przygotować szarlotkę z cynamonem i karmelem potrzebne będą: 4-5 dużych jabłek (obrane i pokrojone w plasterki), 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki masła (stopionego), 1 łyżeczka cynamonu oraz 2 łyżki karmelu.

Najpierw należy obrać jabłka i pokroić je w plasterki. Następnie należy wymieszać je z cukrem, mąką, masłem oraz cynamonem. Masa powinna być dobrze wymieszana. Następnie należy przełożyć masę do formy do pieczenia i posypać ją karmelem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

Smacznego!

Po upieczeniu szarlotka powinna być lekko chrupiąca na wierzchu i miękka w środku. Można ją podawać na gorąco lub na zimno ze śmietaną lub lodami. Szarlotka z cynamonem i karmelem to idealny deser dla całej rodziny – smacznego!

Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu deserowe, spróbuj przygotować szarlotkę z cynamonem i karmelem – gwarantujemy Ci, że Twoi goście bardzo Ci podziękują!