Tarta cytrynowa z musem z mango

Tarta cytrynowa z musem z mango – idealny deser na lato

Tarta cytrynowa z musem z mango to idealny deser na lato. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a jego smak jest po prostu niesamowity. Składa się z kruchego spodu, kremowej masy cytrynowej i musu z mango. Ten deser jest tak pyszny, że każdy będzie chciał go spróbować!

Kruchy spód składa się z mąki, masła, cukru i soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć je na blaszkę do pieczenia. Następnie należy wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu spód powinien być lekko złoty.

Kremowa masa cytrynowa

Kremowa masa cytrynowa składa się z jajek, cukru, soku z cytryny i skórki otartej z cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać razem w misce i doprowadzić do gładkości. Następnie masę należy wylać na upieczony spód i piec przez około 25 minut.

Po upieczeniu kremowa masa powinna być lekko brązowa i delikatnie podskoczyć po dotknięciu. Po ostygnięciu można udekorować tartę wedle uznania.

Mango mus

Mango mus to idealne dopełnienie tej tarty. Aby go przygotować potrzebujemy dwóch dojrzałych mango oraz soku z połowy cytryny. Mango należy obrać ze skórki i usunąć pestki, a następnie pokroić je w małe kawałki. Następnie trzeba je wrzucić do blendera razem ze sokiem z cytryny i blendować aż do uzyskania gładkiego musu.

Mus można polać tartę lub udekorować nią samodzielnie wedle uznania. Tarta cytrynowa z musem z mango to idealny deser na lato – szybki i łatwy w przygotowaniu, a jego smak jest po prostu niesamowity!