Tarta z jagodami i musem z borówek – idealny deser na letnie wieczory
Tarta z jagodami i musem z borówek to idealny deser na letnie wieczory. Przygotowanie tego smacznego ciasta nie wymaga dużo czasu ani umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszny i aromatyczny deser. Ciasto ma delikatną, słodką nutę, a jego chrupiąca skórka sprawia, że jest ono niezwykle apetyczne.
Jagody i borówki są bogate w witaminy i minerały, dlatego tarta z jagodami i musem z borówek to doskonała propozycja na zdrowy deser. Dodatkowo można urozmaicić jej smak dodając do niej inne owoce sezonowe lub orzechy. Taka tarta może być również doskonałym prezentem dla gości podczas przyjęcia lub rodzinnego spotkania.
Składniki potrzebne do przygotowania tarty z jagodami i musem z borówek
Do przygotowania tarty z jagodami i musem z borówek potrzebujemy: 1 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru, 125 g masła, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego oraz 2 szklanki jagód i 1 szklanka borówek.
Masło powinno być schłodzone, a następnie utarte z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania konsystencji piasku. Na końcu dodajemy śmietanę i mieszamy całość. Masa powinna być elastyczna i lekkoprzesuwalna.
Przygotowanie tarty z jagodami i musem z borówek
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykroić kształt okręgu o średnicy 22 cm. Następnie należy je przełożyć do formy do tarty o tej samej średnicy. Na spodzie ciasta układamy połowę jagód oraz połowę borówek. Na wierzchu układamy resztę owoców oraz posypujemy je cukrem pudrem.
Tartę pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 30-35 minut lub do momentu aż brzegi ciasta się lekko przyrumienią. Po upieczeniu tartę można polać musem z borówek lub bita śmietana. Gotowe ciasto można podawać na gorąco lub na zimno.