Tiramisu z orzechami laskowymi – przepis na pyszny deser
Tiramisu to jeden z najbardziej popularnych deserów włoskich. Jest szybki i łatwy do przygotowania, a jego smak jest po prostu niezapomniany. Tiramisu z orzechami laskowymi to idealna propozycja dla osób, które lubią połączenie słodkiego i lekko kwaśnego smaku. Przygotowanie tego deseru nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników.
Do przygotowania tiramisu z orzechami laskowymi potrzebujesz: 250 g mascarpone, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/4 szklanki likieru amaretto, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 opakowanie biszkoptów do tiramisu, 1/2 szklanki orzechów laskowych.
Krok po kroku – jak przygotować tiramisu z orzechami laskowymi?
Rozpocznij od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier i ubijaj dalej aż masa będzie gładka i puszysta. Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy i miksuj do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubij żółtka z likierem amaretto. Połącz obie masy delikatnie mieszając je łyżką.
W misce wymieszaj mleko z śmietaną kremówką. Biszkopty maczaj po kolei w mleku i układaj je na dnie tortownicy. Na biszkopty wyłóż masę serowo-waniliową i posyp orzechami laskowymi. Powtarzaj warstwy aż do wykorzystania całej masy serowej. Na samym końcu posyp całość cukrem pudrem.
Gotowe! Tiramisu z orzechami laskowymi gotowe do podania
Tiramisu z orzechami laskowymi powinno być schłodzone przez minimum 3 godzin w lodówce aby smaki się połączyły. Możesz również ozdobić deser bitą śmietaną albo startym gorzkim kakaem. Tiramisu możesz podawać na ciepło albo na zimno – oba warianty smakują równie dobrze!
Jeśli chcesz spróbować innych wariacji na temat tego deseru, możesz dodać np. owoce sezonowe albo inne rodzaje orzechów. Tiramisu to naprawdę uniwersalny deser, więc możesz go dowolnie modyfikować wedle swojego gustu.