Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami – idealny deser na lato

Tiramisu to jeden z najbardziej popularnych włoskich deserów. Jego smak i aromat są niezapomniane, a przygotowanie go jest bardzo proste. Tiramisu z truskawkami to idealna propozycja na letnie dni, gdyż połączenie kremu mascarpone, śmietanki i truskawek tworzy doskonały smak. Dodatkowo, deser ten można przygotować w kilka minut.

Do przygotowania tiramisu z truskawkami potrzebujemy: 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki śmietanki kremówki, 1 opakowanie biszkoptów do tiramisu, 500 g truskawek oraz 2 łyżki likieru amaretto lub innego ulubionego alkoholu.

Jak przygotować tiramisu z truskawkami?

Najpierw musimy umyć i osuszyć truskawki. Następnie je obrać i pokroić w plasterki. W misce ubijamy serek mascarpone z cukrem pudrem i śmietanką kremówką na gładką masę. Biszkopty maczamy w alkoholu i układamy je na dnie naczynia do przygotowania deseru. Na biszkopty wykładamy połowę masy serowej i układamy plasterki truskawek. Na to kładziemy resztę masy serowej i posypujemy startymi na tarce czekoladowymi wiórkami.

Deser wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem możemy udekorować go listkami mięty lub plasterkami truskawek. Tiramisu z truskawkami jest gotowe! Smacznego!

Dlaczego warto spróbować tiramisu z truskawkami?

Tiramisu z truskawkami to doskonała propozycja na letni deser. Połączenie słodkiego serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz soczystych truskawek tworzy niezapomniany smak. Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego składniki są dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Tiramisu z truskawkami to również doskonała propozycja na spotkanie ze znajomymi lub rodzinne przyjęcie. Deser ten można przygotować w kilka minut i cieszyć się jego smakiem! Spróbujesz?