Tort bezowy z orzechami i kremem

Tort bezowy z orzechami i kremem – idealny na każdą okazję

Tort bezowy z orzechami i kremem to jeden z najbardziej popularnych deserów, który można przygotować na wiele różnych okazji. Jest to słodki, lekko chrupiący deser, który doskonale sprawdzi się na urodzinach, imieninach czy innych rodzinnych spotkaniach. Przygotowanie tego tortu jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego gościa.

Tort bezowy składa się z kilku warstw biszkoptu, które są przełożone masą orzechowo-kremową. Całość można ozdobić bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dodatkowo można posypać całość orzechami laskowymi lub włoskimi. Tak przygotowany tort będzie smakował wybornie i stanie się głównym punktem programu każdej imprezy.

Jak przygotować tort bezowy z orzechami i kremem?

Aby przygotować ten deser potrzebne będzie: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mielonych orzechów laskowych, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 500 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2 opakowania budyniu waniliowego i 2 łyżki masła.

Najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy dalej. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Do masy jajecznej dodajemy mielone orzechy laskowe, mieszamy delikatnie łyżką. Nastepnie dodajemy mieszaninę maki pszennej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Krok po kroku – jak uformować tort bezowy?

Przygotowaną masę wykładamy na blasze o wymiarach 25×35 cm wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy biszkopt i delikatnie odrywamy go od brzegów blachy. Nastepnie przekrawamy biszkopt na trzy częsci.

Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder i budynie waniliowe. Masa powinna być gesty i puszysta. Na pierwsza warstwe biszkoptu nakladamy maske orzechowo-waniliowa, a nastepnie przykrywamy druga warstwa biszkoptu. Na samym końcu smarujemy całość masa orzechowo-waniliowa i dekorujemy wedle uznania np.: bita śmietana lub polewa czekoladowa.