Tort truskawkowy z bitą śmietaną

Tort truskawkowy z bitą śmietaną – idealny na letnie dni

Tort truskawkowy z bitą śmietaną to idealny deser na letnie dni. Jest słodki, lekki i bardzo smaczny. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego. Tort truskawkowy z bitą śmietaną można przygotować w kilka chwil i podawać go na różne okazje.

Ten deser składa się z dwóch warstw: spodu biszkoptowego oraz górnej warstwy bita śmietana i truskawek. Biszkopt można upiec samemu lub kupić gotowy. Następnie należy ubić śmietanę i połączyć ją z truskawkami. Na koniec wszystko należy ułożyć w formie tortu i ozdobić wedle uznania.

Jak przygotować tort truskawkowy z bitą śmietaną?

Aby przygotować ten deser, najpierw należy upiec biszkopt. Do jego przygotowania potrzebne będzie 6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki oleju oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem. Biszkopt powinien być pieczony w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Gdy biszkopt będzie już gotowy, należy ubić 500 ml śmietany kremówki na sztywno. Następnie trzeba połączyć ją z 500 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto należy ułożyć w formie tortu, a na górze udekorować pozostałymi truskawkami.

Smacznego!

Tort truskawkowy z bita śmietana to prosta i szybka propozycja na letni deser. Jest on lekki, słodki i bardzo smaczny. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy zachwyci każdego! Smacznego!