Wołowina w sosie pieczarkowym

Wołowina w sosie pieczarkowym – smaczny i zdrowy obiad

Wołowina w sosie pieczarkowym to jeden z najpopularniejszych dań mięsnych. Jest łatwy do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczny. Wołowina jest bogata w białko, witaminy i minerały, dzięki czemu jest doskonałym składnikiem zdrowej diety. Dodanie do niej sosu pieczarkowego sprawia, że staje się ona jeszcze bardziej pożywna i sycąca.

Sos pieczarkowy można przygotować samodzielnie lub kupić gotowy produkt w sklepie. Przygotowanie domowej wersji sosu zajmuje około 30 minut. Do jego przygotowania potrzebne są: cebula, masło, mąka, bulion warzywny oraz oczywiście pieczarki. Sos powinien być gęsty i aromatyczny.

Jak przygotować wołowinę w sosie pieczarkowym?

Przed przystąpieniem do przygotowania dania należy odpowiednio przygotować mięso. Wołowinę należy pokroić na kawałki i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie trzeba ją obsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub masła. Po usmażeniu mięso należy odstawić na bok.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy mieszaninę mąki i masła oraz bulion warzywny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy sos aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na końcu dodajemy usmażone mięso i gotujemy całość razem kilka minut.

Podawanie wołowiny w sosie pieczarkowym

Wołowinę w sosie pieczarkowym podajemy z ulubionymi dodatkami – np. puree ziemniaczane lub ryż albo kasza gryczana. Można także podać sałatkę lub surówkę ze świeżych warzyw. Dzięki temu obiad stanie się pełnowartościowym posiłkiem.

Wołowina w sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, sycąca i pożywna – idealna do codziennego menu!