Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym – smaczny i zdrowy obiad
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym to jedno z najpopularniejszych dań, które można przygotować na obiad. Jest to danie bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne. Wołowina jest bogata w witaminy i minerały, a dodatek warzyw sprawia, że jest to również bardzo zdrowe danie. Sos pomidorowy dodaje całemu daniu głębszego smaku.
Wołowinę można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej wołowinę piecze się lub smaży na patelni. Można też ugotować wołowinę w sosie pomidorowym z warzywami. Przed gotowaniem mięso należy dobrze oprószyć solą i pieprzem oraz posypać ulubionymi przyprawami. Następnie należy je podsmażyć na oleju, aby nabrało lekko brązowej barwy.
Jak przygotować wołowinę z warzywami w sosie pomidorowym?
Do przygotowania tego dania potrzebujemy: 500 g mięsa wołowego, 2 cebule, 2 marchewki, 1 paprykę, 1 puszkę pomidorów, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól i pieprz do smaku. Warzywa należy umyć i pokroić w kostkę. Cebulę należy drobno posiekać. Mięso należy oprószyć solą i pieprzem oraz posypać ulubionymi przyprawami.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i podsmażać ją do momentu aż stanie się szklista. Nastepnie dodać mięso i smażyć je razem z cebulą ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i smażyć je razem z mięsem ok 10 minut. Na koniec dodać pomidory oraz oregano i całość gotować ok 15 minut.
Podawanie wołowiny z warzywami w sosie pomidorowym
Gotowe danie można podawać na goraco lub na zimno. Można je podawać samodzielnie lub np. z makaronem lub ryżem. To danie jest idealne na obiad lub kolację, ale może być także doskonałym rozwiązaniem na lunch do pracy czy szkoły.
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym to prosta i smaczna potrawa, która może być doskonałym rozwiązaniem na każdy rodzaj posiłku – od śniadania po kolację. Jest to także bardzo zdrowa potrawa, bogata w witaminy i minerały oraz inne składniki odżywcze.