Żeberka w sosie śmietanowym z pieczarkami

Żeberka w sosie śmietanowym z pieczarkami – idealny obiad dla całej rodziny

Żeberka w sosie śmietanowym z pieczarkami to jedno z najbardziej popularnych dań, które można przygotować na obiad. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne i sycące. Idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy: 500 g żeberek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 szklankę śmietany 18%, 200 g pieczarek, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę tymianku, sól i pieprz do smaku oraz oliwę z oliwek.

Jak przygotować żeberka w sosie śmietanowym z pieczarkami?

Na początek należy umyć i osuszyć żeberka. Następnie posypać je solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażyć ok. 5 minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodać do niej żeberka i smażyć je razem ok. 10 minut.

Po tym czasie dodać do mięsa pokrojone w plasterki pieczarki oraz przyprawy (oregano, tymianek). Całość smażyć jeszcze ok. 5 minut po czym wlać do mięsa śmietanę i gotować pod przykryciem ok. 15 minut aż mięso będzie miękkie.

Podawanie

Gotowe danie można podawać np. z ryżem lub makaronem albo samodzielnie jako główne danie obiadowe. Dodatkiem do nich mogą być np. surówki lub sałatki.

Smacznego!