Żeberka w sosie z ananasem – idealny pomysł na obiad
Żeberka w sosie z ananasem to jeden z najpopularniejszych dań, które można przygotować na obiad. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne i pożywne. Żeberka w sosie z ananasem można podawać z ryżem lub ziemniakami, a także z dodatkiem warzyw. To danie sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi.
Do przygotowania żeberek w sosie z ananasem potrzebujemy: 1 kg żeberek, puszkę ananasa, 2 cebule, 2-3 łyżki masła, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego, 1/4 szklanki octu winnego, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki ketchupu oraz odrobinę soli i pieprzu.
Jak przygotować żeberka w sosie z ananasem?
Na początek należy podsmażyć żeberka na maśle. Następnie cebulę należy pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych żeberek. Kiedy cebula się zeszkli, należy dodać mąkę pszenną i chwilę smażyć. Następnie do podsmażonej mieszanki trzeba dodać bulion mięsny lub warzywny oraz ocet winny, cukier i ketchup. Całość należy doprawić solą i pieprzem do smaku. Na samym końcu do całości trzeba dodać ananasa i gotować jeszcze przez kilka minut.
Podawanie żeberek w sosie z ananasem
Gotowe żeberka w sosie z ananasem można podawać na gorąco np. z ryżem lub puree ziemniaczanym. Można je także podawać na chłodno np. jako dodatek do sałatki lub kanapek. To danie sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi.
Jeśli poszukujesz prostego i smacznego pomysłu na obiad, to świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie żeberek w sosie z ananasem. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne i pożywne.