Zrazy wołowe z pieczarkami

Co to są zrazy wołowe?

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z mięsa mielonego i warzyw. Mięso mielone jest najczęściej z wołowiny lub wieprzowiny, a warzywa to cebula, marchewka, seler i pietruszka. Zrazy są podawane zazwyczaj z sosem lub ziemniakami.

Zrazy wołowe są bardzo popularnym daniem w Polsce. Można je spotkać na stołach wielu rodzin, a także w restauracjach. Są one łatwe do przygotowania i smaczne, dlatego też są często wybieranym daniem.

Zrazy wołowe z pieczarkami

Zrazy wołowe z pieczarkami to smaczna odmiana tradycyjnych zrazów. Pieczarki dodają potrawie lekkości i aromatu. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste – wystarczy połączyć mięso mielone z posiekanymi pieczarkami i warzywami oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki można dodać do mięsa mielonego albo podsmażyć je oddzielnie na patelni. Dodanie podsmażonych pieczarek sprawia, że potrawa staje się bardziej aromatyczna i sycąca. Zrazy wołowe z pieczarkami można podawać ze śmietaną lub sosem grzybowym.

Jak przygotować zrazy wołowe z pieczarkami?

Aby przygotować zrazy wołowe z pieczarkami, należy najpierw przygotować mięso mielone – należy je posolić i popieprzyć. Następnie trzeba umyć i drobno posiekać pieczarki oraz warzywa (cebulę, marchewkę, seler i pietruszkę). Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i dobrze wymieszać.

Kolejnym krokiem jest formowanie zrazów – trzeba uformować małe kulki mięsne i ugnieść je w placuszki. Gotowe placuszki należy usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju lub masle. Zrazy powinny być usmażone na rumiano obu stronach. Na koniec można podawać je ze śmietaną lub sosem grzybowym.